menu

Optimaal Declareren

Goede financiën, een goed financieel rendement van jouw praktijk, is belangrijk om de zorg voor jouw patiënten nu en in de toekomst te borgen. De zorg die jij levert, is immers niet gratis.

2-3 teamsessies1-3 individuele sessiesLHV Declareerwijzer

Training Optimaal Declareren

Veel huisartsenpraktijken laten ongemerkt veel geld liggen, voor zorg die wel geleverd is. Het verlenen van zorg in de huisartsenpraktijk kost geld. Dat geld moet worden terugverdiend. Declareren, écht goed declareren is dan essentieel.

Ordus heeft een aanpak ontwikkeld om huisartsenpraktijken te trainen en begeleiden om in het dagdagelijkse declaratieproces geen declaraties meer te missen.

Ook geen declaratie meer missen? Bekijk dan de inhoud van de training in onderstaand overzicht.

KennismakingDashboard Optimaal Declareren
In het kort

We beginnen de training met het creëren van een financiële 0-meting van het declaratiegedrag. Hoeveel declaraties missen we? Wat is de financiële groei als we 10 tot 15 procent beter declareren? We creëren hiermee een stevig onderbouwd fundament voor het vervolg van de training.

Leerdoelen
 • Inzicht in de huidige status
 • Financiële 0-meting (omzet consulten & verrichtingen)
 • Het fundament
 • Data aanleveren
 • Data analyse
 • Financiële 0-meting declaratiegedrag
1 teamsessieOptimaal Declareren werkboekLHV Declareerwijzer
In het kort

Na het verkrijgen van een inzicht in de huidige, financiële status van het declareergedrag zoomen we verder in op het team. Tijdens de teamsessie gaan we kijken naar het declaratiegedrag van de praktijk, van de teamleden afzonderlijk en waar de benodigde verbetering zit. Dit doen we d.m.v. het werkboek Zorgeloos Declareren, ontwikkeld door Ordus.

Leerdoelen
 • Wat is het declaratiegedrag van de teamleden?
 • Wat is het declaratiegedrag van de praktijk?
 • Waar ligt de verbetering in het declaratiegedrag?
 • 1 teamsessie (voltallige team)
 • Afspraken maken
 • Input voor individuele sessies
1 individuele sessie per teamlidPraktische handvaten
In het kort

De informatie die de teamleden tijdens de kick-off vergaard hebben, is niet genoeg. De inzichten dienen omgezet te worden in een verandering van het declaratiegedrag. Ieder teamlid dat deelneemt aan de training verkrijgt in zijn of haar individuele gesprek praktische handvaten om dit ook daadwerkelijk te realiseren. Aan de hand van huiswerkopdrachten gaat elk teamlid hiermee aan de slag.

Leerdoelen
 • Hoe brengen we verandering aan in het declaratiegedrag van elk teamlid?
 • Welk positief effect heeft dit op de zorg die wij leveren?
 • Financiële tussen-meting (omzet consulten & verrichtingen)
 • Huiswerkopdrachten
 • Gedragsverandering
 • Praktijktoepassing van de inzichten
Digitale kennischeckTeamtrainingen (voltallige team)Overzicht declaratie afspraken
In het kort

In dit stadium van de training krijgen de deelnemers een online kennischeck. Aan de hand van deze kennischeck kunnen we wederom verbeteringen aanbrengen in het declaratiegedrag.Tijdens de teamtraining gaan we aan de slag om de gemaakte declaratie-afspraken definitief vast te leggen. De deelnemers krijgen een afspraken-overzicht dat ervoor zorgt dat de verandering in het declaratiegedrag blijvend is.

Leerdoelen
 • Welke afspraken omtrent declareren maken we definitief?
 • Wat is de impact van onze acties op het declaratieproces?
 • Hoe zorgen we ervoor dat onze gedragsverandering blijvend is?
 • Afspraken vastleggen
 • Opleversessie
 • Duidelijke declaratie-afspraken
Verschillende contactmomentenCalls & mails
In het kort

Gedragsverandering is slechts van waarde indien deze blijvend is. Het laatste gedeelte van de training is de borging. Borgen betekent letterlijk 'vastzetten'.In het kader van dit traject bedoelen we met borging dat we er samen voor zorgen dat het bewustzijn dat we hebben gecreëerd, de inzichten die we hebben opgedaan en de afspraken die we hebben gemaakt, een blijvende uitwerking hebben op de het declaratiegedrag van iedere deelnemer. En dus een blijvend betere omzet (uit consulten & verrichtingen) voor zorg die wel geleverd is.

Leerdoelen
 • Hoe houden we het bewustzijn rondom declareren zo hoog mogelijk?
 • Financiële na-meting (omzet consulten & verrichtingen)
 • Bewustzijn hoog houden
 • Feedback voor Ordus
 • Een geborgde gedragsverandering

Reviews

Huisarts HAP Heerlerheide (LI) aan het woord.

"Bart komt met een heel interessant verhaal. Hij heeft een hele mooie opbouw in zijn methodiek die werkt. Bart is zo enthousiast dat hij nog meer bevlogen is dan een praktijkhouder die ermee bezig is. Verder creëert hij veiligheid in de gesprekken."
Bekijk case

Huisarts Stramproy (LI) aan het woord.

"Bewustwording zorgt voor een gedragsverandering. Het resultaat is dat iedere medewerker nu veel meer bewust is van zijn of haar declareergedrag en dat resulteert weer in meer omzet. We maakten bijv. de afspraak dat ieder dagelijks zijn gemiste contacten checkt. Belangrijker nog: we durven elkaar er nu op aan te spreken. De proceseigenaar, benoemt tijdens de training, zorgt voor all-over controle, checkt en geeft feedback in de vorm van verbeterpunten indien nodig. Wij zouden Ordus aanbevelen bij iedere praktijk! Het geeft veel inzicht en het creeert bewustzijn bij een ieder om beter en altijd te declareren."
Bekijk case

Huisarts Westelijke Mijnstreek (LI) aan het woord.

“Als huisartsenpraktijk wilden we nog beter. Met een enthousiast team verzetten we elke dag bergen werk en zijn we een kei in multitasken. We zagen niet dat een niet optimale agendaplanning ons eigenlijk elke dag de nodige energie kostte, omdat er zo regelmatig fouten in de agendaplanning glipten. Dat kan toch anders!?Toen hebben we een verbeterproject gedaan met Ord’us. En dat heeft geloond. Inmiddels hebben we nieuwe dagindeling met duidelijke werkafspraken. Gevolg is dat ons spreekuur nauwelijks meer uitloopt, we niet meer hoeven te multitasken en de focus op de patiënt veel beter is. Wat een energie geeft dat! En wat interessant, Ord’us heeft ons ook nog cijfermatig laten zien dat we significant meer werkplezier hebben.”
Bekijk case

Huisarts Maastricht (LI) aan het woord.

"We merken dat assistenten en artsen niet alleen consistenter declareren, maar ook declareert iedereen nagenoeg op dezelfde manier en volgens de NZA regels. Dit komt doordat iedereen bewuster geworden is van zijn/haar declaratiegedrag. Er heeft een duidelijke gedragsverandering plaatsgevonden wat betreft declaraties in de praktijk. Het declaratiegedrag is inmiddels een vast agendapunt bij onze werkbesprekingen. Daarnaast worden de daglijsten regelmatig gecontroleerd en bij opvallende afwijkingen in declaratiegedrag wordt er feedback gegeven. Op deze manier wordt de gedragsverandering die gecreëerd is d.m.v. de training geborgd. Ik zou Ord'us zeker aanbevelen aan andere praktijkhouders. de declaratietraining brengt een duidelijke uniformiteit in de manier waarop er in de praktijk gedeclareerd wordt."
Bekijk case

Trainingsdata

De training Optimaal Declareren houden wij 7x per jaar in blokken van 6 weken bij jou op locatie in de huisartspraktijk. In onderstaand overzicht vind je alle beschikbare data voor 2022 & 2023.

2023 - Blok 1
Week 2-7
Bij u op locatie!
2023 - Blok 2
Week 8-13
Bij u op locatie!
2023 - Blok 3
Week 15-20
Bij u op locatie!
2023 - Blok 4
Week 23-28
Bij u op locatie!
2023 - Blok 5
Week 29-36 (m.u.v. 30 en 31)
Bij u op locatie!
2023 - Blok 6
Week 37-42
Bij u op locatie!
2023 - Blok 7
Week 43-48
Bij u op locatie!

Over Bart

Ordus is het verhaal van oprichter Bart Nelissen, die samen met z’n vrouw een huisartsenpraktijk runt. Hij ondersteunt de artsen, assistentes, praktijkondersteuners en praktijkmanager in hun werk beter te maken, waardoor ze effectiever en efficiënter worden. En zo dragen ze niet alleen bij aan betere zorg voor de patiënt, maar ook aan het rendement van de totale exploitatie van de praktijk.

 

Geen declaratie meer missen?

Meer weten over de training Optimaal Declareren? Neem dan contact op met Bart Nelissen van Ordus via de contact-pagina of bekijk onze tarieven.