menu

Declareren is teamwork

Declareren is teamwork
Als je dit weekend de wielerwedstrijd Milaan-San Remo hebt gevolgd, dan ben je getuige geweest van een sterk staaltje teamwork. Toen wereldkampioen Mathieu van der Poel op de laatste klim doorhad dat een persoonlijke overwinning er niet in zat, speelde hij de kaart van ploeggenoot Jasper Philipsen. Die maakte het op de streep in Milaan 100% waar, door met enkele centimeters verschil te winnen. Je kunt je de sportieve emotie van het winnende team wel voorstellen.

Geen toevalstreffer
Deze overwinning was het resultaat van directe communicatie en op het juiste moment gemaakte afspraken uitvoeren. Teamwork dus.

 Het werken in een huisartspraktijk is van een nog hogere orde dan het werk van een wielerteam. Het principe van teamwork, zoals gedemonstreerd door Mathieu’s ploeg, vertoont niettemin opvallende parallellen met het functioneren van een huisartspraktijk.

 Net als in de wielersport vereist ook de samenwerking binnen een huisartspraktijk tussen assistenten, huisartsen, praktijkondersteuners en de praktijkmanager duidelijke afspraken, nauwe afstemming en directe communicatie. Binnen het team en met de patiënt. Dit alles met het doel om de patiënt op het juiste moment de best mogelijke zorg te bieden. Samenwerking is hierbij de sleutel tot succes.

 En als je samen de patiënt goed hebt geholpen, zoals dat meestal het geval is, dan kun je je voorstellen dat dit een fijn en dankbaar gevoel geeft.

Hoe zit dat eigenlijk met declareren?
Wat ik in verschillende huisartspraktijken zie is dat declareren meestal iets is van elk teamlid individueel.

  • Zo wordt er verschillend gedacht over het belang van declareren in de praktijk.
  • Zo zijn er in de praktijk verschillende ervaringen en uitgangspunten over wat er wel of niet kan worden gedeclareerd.
  • Zo wordt in vergelijkbare casuïstiek verschillend gedeclareerd en soms (ten onrechte) helemaal niet.

Training helpt om dit te verbeteren en te uniformeren.
Training helpt ook dat declareren voortaan iets is van het team samen. 

Teamwork zorgt er dan uiteindelijk ook voor:  

  • Dat iedereen begrijpt waarom optimaal declareren zo belangrijk is.
  • Dat iedereen weet wat er wel en niet kan worden gedeclareerd.
  • Dat iedereen de gemaakte afspraken kent, begrijpt en daadwerkelijk toepast. 

En dat loont. 

Ook hier betaalt teamwork zich uit.

 

Behoefte aan tijd en aandacht?

Benieuwd hoe wij zorgen voor jouw praktijk? Tijdens een vrijblijvend gesprek kijken wij graag samen met je naar de aandachtspunten binnen jouw praktijk en hoe we stap voor stap voor verbetering gaan zorgen.